O AHA i BHA kiselinama i moje preporuke - a little make up obsessed

O AHA i BHA kiselinama i moje preporuke

Dobivam dosta upita vezano uz AHA i BHA kiseline, koja je razlika, odgovara li pojedinom tipu kože, te moje preporuke, pa sam odlučila napisati post na tu temu :)

Kao što sam napisala, mnogi se pitaju hoće li kiseline odgovarati njima jer imaju npr. suhu kožu što nije ni čudno kad znamo da su one redovito u sastavu svih proizvoda protiv akni ili mitesera koje ipak napadaju više masnu kožu.

Rekla bih da svatko, izuzev osoba s jako tankom i izrazito osjetljivom kožom (te trudnica) može koristiti kiseline, samo treba odabrati pravu. One nisu namijenjene samo osobama s problematičnom kožom već ih možemo gledati i kao anti-age tretman ili kao pomoć pri rješavanju hiperpigmentacija.

Ono što kiseline prvenstveno rade, to je da vrše kemijski piling koji je često puta i blaži od mehaničkog pilinga iz razloga što mnogi mehanički pilinzi imaju u sebi čestice nepravilnih oblika koji iz tog razloga oštećuju površinu kože. Uz korištenje kiselina, tekstura kože je bolja, koža je glađa i mekša, kiseline sužavaju pore (dok ih koristimo, kad prestanemo, vraćaju se na staro) i "peglaju" bore (dubokima nema pomoći s kiselinama)


Ključno pitanje kod kiselina jest koju kiselinu odabrati. 

AHA kiseline su topive u vodi dok su BHA kiseline (salicilna kiselina) topive u masnoći. Što to znači? Znači da se BHA kiseline probijaju kroz masnoću u pore i ljušte stanice kože unutar uljne žlijezde koje mogu začepiti pore. 

Iz tog razloga je BHA najbolje koristiti za probleme s komedonima, prištićima i miteserima, a AHA kiseline su primjerenije za kožu oštećenu suncem, zadebljanu ili suhu, međutim moje iskustvo govori da dobro djeluju i na komedone (koji su moj najveći problem kad su nepravilnosti tena u pitanju). 

U pravilu, AHA kiseline su najbolje za normalnu, suhu ili kožu oštećenu suncem jer one ljušte samo na površini kože, ne unutar pore. Istraživanja pokazuju da AHA kiseline poboljšavaju proizvodnju kolagena i uvećavaju sposobnost kože da zadrži vlažnost. 

BHA kiseline također ljušte na površini kože, ali imaju i dodatna svojstva koja ih čine boljima za normalnu, masnu ili mješovitu kožu, a posebice kožu sklonu prištićima. Salicilna kiselina može ljuštiti unutar pore i ima protuupalna i blaga antibakterijska svojstva.

Svim kiselinama je zajedničko to da vrše kemijski piling kojim se "skida" vanjski sloj mrtvih stanica kože i na taj način pomaže zdravim stanicama kože da dođu na površinu. 

Ono što je izuzetno važno naglasiti jest da se kiseline ne preporuča koristiti u ljetnom periodu zbog previsokog UV zračenja, a u koje god godišnje doba koristile kiseline, zaštita sa SPF-om je OBAVEZNA.

Ukoliko tek počinjete koristiti kiseline, bitno je napomenuti moguće (početne) nuspojave. To su pojava prištića (nečistoće iz donjih slojeva kože dolaze na površinu) i moguće isušivanje kože. Govoreći iz osobnog iskustva vam mogu reći da se meni ne pojavljuju nikakvi prištići, a isušivanje kože sam primjetila jedino s BHA proizvodima (tako da ukoliko imate suhu kožu i sama definitivno predlažem da preskočite i obratite pažnju na AHA kiseline, posebno na glikolnu kiselinu). 

U nastavku ću napisati poneku riječ o mojim preporukama kad su u pitanju proizvodi s kiselinama.


Proizvodi s kiselinama dolaze u raznim oblicima - maske, pilinzi, losioni, blazinice i kreme, a ja sam od svake od tih vrsta odabrala neke moje preporuke.

Novexpert Peeling s dvostrukim djelovanjem je po meni apsolutna zvijezda Novexpertove Radiance linije. Riječ je o 2u1 proizvodu koji je kombinacija mehaničkog i kemijskog pilinga. Prvo ga nanosite kao masku, ostavite da djeluje 3-5 minuta i nakon toga istrljate lice, a čestice će napraviti i mehanički piling. Rezultat je mekana i čišća koža.

Caudalie Glycolic Peel je nova maska u mojoj kupaonici, koristila sam ju svega nekoliko puta, ali već sad vam mogu reći da ima moje preporuke. Drži se na licu 10 minuta, nakon toga ispire, divno očisti pore, skine sloj odumrlih stanica i daje koži zdravi sjaj.

Schaebens Erdbeer maska je low budget rješenje. Za razliku od prethodne dvije, sadrži voćne kiseline (u maloj koncentraciji) i sitna mikrozrnca tako da je i tu zapravo riječ o kombinaciji kemijskog i mehaničkog pilinga. Nakon držanja na licu 10-15 minuta, ispire se i tom prilikom mikrozrnca lagano masiraju kožu i odstranjuju odumrle stanice. Efekt je isti kao kod prethodnica - koža djeluje zdravije i čišće, no moram priznati da prethodne maske nešto bolje čiste pore.


Alpha H Micro Cleanser je, kad je moje mišljenje u pitanju, najbolji peeling IKAD ♥ Mislim da vam ova rečenica dovoljno govori koliko ga volim. Kombinacija mikro zrnaca i 12% glikolne kiseline u sastavu ga čine savršenim. Nekad ga čak nanosim kao masku, ostavim da djeluje nekoliko minuta, a zatim izmasiram lice mikrozrncima. S nijednim peelingom niti mikrodermoabrazijom (a probala sam ih nekoliko) nisam imala tako dobar efekt. Već nakon jednog korištenja je koža savršeno glatka, pore čiste, koža ima zdrav sjaj, a kroz svega nekoliko korištenja je vidljivo i veće poboljšanje u teksturi kože. Jednostavno savršen proizvod za mene ♥

Kod nas ga nema za kupiti, no moguće ga je naručiti na Beauty Bay (u nekoliko varijanti: 100 ml, 2x100 ml ili supersize od 200 ml), Lookfantastic, HqHair i Beauty Expert stranici (s tim da treba pratiti jer je sad na nekim stranicama out of stock).


Sve su popularnije i blazinice sa glikolnom, a ja trenutno koristim Nip and Fab Glycolic Fix blazinice. Sadrže (samo) 2,8% glikolne kiseline, a osim nje, sadrže i hijaluronsku kiselinu. Ove blazinice su dobra stvar ako tek počinjete s kiselinama, a meni su bile super jer sam ih koristila skoro cijelo ljeto (osim perioda na moru) zbog malog postotka kiselina, a opet bilo je dovoljno da mi lice totalno ne poludi od krema sa SPF-om. Proizvod nije dostupan kod nas, no može se naručiti na službenoj stranici

Paula's Choice Anti-Redness Exfoliating solution 2% Salicylic Acid je za mene najbolji proizvod s BHA kiselinama koji sam isprobala. Ubrzo nakon početka korištenja sam vidjela izvrsne rezultate - komedoni s kojima sam muku mučila su se jako brzo predali. Ono što smatram bitnim opet ponoviti jest da BHA kiseline nisu najbolji izbor za suhu kožu jer ju mogu isušivati - i mene, a ja imam mješovitu kožu, zna isušivati ukoliko ne pojačam hidrataciju. Isto tako - ukoliko ste alergične na acetil-salicilnu kiselinu (aspirin npr.), izbjegavajte proizvode s BHA kiselinama. Na kraju posta će biti link kojim možete doći do detaljne recenzije ovog proizvoda.


Kad su u pitanju kreme, kreme s kiselinama bi se trebale koristiti u noćnoj njezi, a opet ponavljam da je preko dana obavezan SPF.

Moj favorit zadnjih godinu i pol je Alpha H Balancing Moisturiser and Gentle Exfoliant. Riječ je o laganom hidratantnom losionu s 10% glikolne kiseline. Osim toga, sadrži i hijaluronsku kiselinu, vitamin E i zeleni čaj (antioksidans). Ova krema mi je poboljšala teksturu kože, riješila flekice od mog ručnog rada (kopanje nepostojećih prištića) i uz sve to, koža mi je uz nju hidratizirana kao od nijedne kreme s glikolnom do sada! Riječ je o stvarno lijepoj kombinaciji sastojaka koji čine kožu ljepšom i štite ju od vanjskih utjecaja. 

Iako iz Alpha H navode da je zbog svog mat finiša dobra i kao podloga za make up, ja ju ne koristim u te svrhe, koristim ju samo navečer (zbog straha od oštećenja kože), pa ne znam reći je li to istina.

Krema je dostupna jedino na Beauty Bay stranici i za mene stvarno vrijedi svakog centa ♥ Krajnje je vrijeme da napravim kompletnu recenziju jer ju nisam dovoljno nahvalila na blogu, a zaslužuje to.

Ukoliko nisam spomenula neku stvar, a zanima vas, slobodno pitajte, post je dugačak i ne isključujem da sam nešto zaboravila napisati :)

Još jednom ponavljam, nemojte bježati od kiselina, uz njih vaša koža može postati još ljepša, no preskočite ih ukoliko imate jako osjetljivu kožu ili ste trudne, tada kiseline nisu dobar izbor za vas i vašu bebu. Ako niste u nijednoj od te dvije skupine i odlučite ih koristiti, molim vas, koristite OBAVEZNO SPF (SPF iz pudera NIJE dovoljan) kako se nova, mlada koža ne bi oštetila i kako ne biste zaradile nepotrebno hiperpigmentacijske mrlje. 

Koristite li vi kiseline? Imate li preporuku za neki proizvod?


__________________________
Recenzije spomenutih proizvoda:

Osim spomenutih proizvoda, obratite pažnju i na:

CONVERSATION

23 komentari:

  1. Obožavam kiseline! :D Trenutno čekam da mi stigne Pai AHA maska, a još moram nabaviti Alpha h micro cleanse i Balancing Moisturiser and Gentle Exfoliant za koji si me sad zainteresirala. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. SPai nisam probala, a s ovim Alpha H proizvodima ne možeš pogriješiti :)

      Izbriši
  2. Kiseline smatram velikim otkrićem. Trenutno koristim LRP serum sa AHA i LHA i moja ga koža obožava. Doduše ništa mi nije napravio po pitanju hiperpigmentacija, ali čekam još i C serum za koji se nadam da će pripomoći kiselinama. Ne planiram više nikad da ih prestanem koristiti. Uglavnom odličan post i zanima me recenzija Aplha H kreme :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kiseline su stvarno izvrsne za svaku kožu, ne čudim što ih voliš :)
      Taj LRP serum mene jako zanima :)
      I sretno s hiperpigmentacijama, nadam se da će u kombinaciji dati rezultate :)

      Izbriši
  3. Ovaj post smatram zaista poucnim, ne koristim kiseline, ali pomogla si mi da naucim vise o njima i razumem za sta su namenjene. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Koristan post ;)
    Dugo sam se odupirala kiselinama, ali nedavno sam ih isprobala i sad se stalno pitam što mi je prije bilo u glavi da ih nisam htjela koristiti. Predobre su i uvelike pomažu boljem izgledu kožu. Ja sam se zaljubila :D
    Alpha H Micro Cleanser stavljam na listu ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Stvarno čine kožu ljepšom :)
      Micro Cleanser je must have (koliko god ne volim tu sintagmu) :)

      Izbriši
  5. Izvrstan post! Znaš da sam i sama pobornica kiselina, a Alpha H ponovno "jaše" ;)

    OdgovoriIzbriši
  6. Koristila sam eksfolijante od Paula`s Choise i bila sam jako zadovoljna. Čekam da i u Splitu malo zahladi pa nastavljam sa kiselinama. Kupila sam masku za lice Madara, a moram isprobati i Micro Cleanser.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. PC ima super proizvoda :)
      A Alpha H Micro Cleanser bi ti se sigurno jako svidio :)

      Izbriši
  7. Si možda probala Andalou Naturals, Glycolic Mask, Pumpkin Honey?
    http://hr.iherb.com/Andalou-Naturals-Glycolic-Mask-Pumpkin-Honey-Brightening-1-7-oz-50-g/39589

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nisam ju probala, mada sam same pohvale čitala i na listi za probu mi je, još je i cijena povoljna tako da mislim da ću ju naručiti u skorije vrijeme :)

      Izbriši
    2. sad ti je još par sati na 20% popusta na iHerb

      Izbriši
  8. Marijana Šimić9/29/2015 09:53:00 PM

    Po ko zna koji put tvoj post stiže mi kao naručen.Zanimalo me koji su to najbolji proizvodi sa glikolnom kiselinom.Odnedavno koristim Nip Fab piling i mogu reći da je savršen.Za kratko vrijeme, nepuni mjesec dana toliko mi se ten ujednačio ,umanjile se flekice izazvane čačkanjem po licu.Nimalo ne grize niti iritira kožu i lice bude savršeno glatko.Ja ga često koristim i ništa mi ne smeta .Prije sam koristila Avene Cleanance kremu i grozna mi je iritirala mi kožu i peče ko luda.Da li si ti naručivala ove svoje blazinice Nip Fab sa njihove službene stranice i znaš li kolika je poštarina?

    OdgovoriIzbriši
  9. Meni ta Avene krema nije bila ni posebno dobra ni posebno loša, glavno da si ti našla nešto što ti odgovara :)
    Nip fab dostavlja DHL-om (ono, na vratima za cca. 2 dana), ali je dostava 13€. No naknadno sam saznala da ima Nip fab proizvoda na Asosu, tako da se isplati naručivati od tamo :)

    OdgovoriIzbriši
  10. Na jednom oiod blogoiova pročitala sam da AHA kiseline ne potiču stvarsnje kolagen nemaju tu mogućnost, a tu pročitam da stvaraju( iako više mi se vjeruje tvome postu). 😁 I da li si možda čula za PHA kiseline, da li bi mogli o njima čitati nešto više? :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. S PHA kiselinama sam koristila samo jednu kremu (SVR), međutim nisam se nešto našla s njom, tako da nisam dalje ni isprobavala :)

      Izbriši
  11. Lijepo sročeno, hvala ti, puno si mi pomogla da shvatim što bi možda mojoj koži također odgovaralo. Od sedmog razreda je krenulo sa aknama i tek prije neku godinu (sad imam 20) su mi dijagnosticirani policistični jajnici i višak testosterona. Iako očigledno problem dolazi iznutra (kontracepcijske više ne dolaze u obzir), odlučila sam krenuti sa tim kiselinama da vidim hoće li možda to pomoći pošto su mi do sad samo tablete koristile.
    Sad iako skidam šminku prije spavanja, redovito perem lice dva puta dnevno ZIAJA Manuka Tree gelom i nakon tog stavljam prirodnu kremu od čajevca - lice mi izgleda kao da se uopće ne brinem o njemu. Kako bi tek izgledalo da se stvarno ne brinem :P
    Htjela sam te pitati dal bi trebalo prije početka korištenja ovih, s tvoje strane preporučenih proizvoda, očistiti lice kod kozmetičara? Unaprijed hvala :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti :)
      Ja osobno nisam išla na čišćenje lica, nego sam samo počela s korištenjem proizvoda. Kiseline kod tebe možda neće riješiti stanje u smislu da će nestati problemi, no držat će ih pod kontrolom i lice će ti biti čisto dok ih koristiš. Samo trebaš biti uporna i naći svoju dobitnu kombinaciju.
      Čišćenje lica kod kozmetičara može dodatno pomoći, no rezultati se mogu dobiti i bez toga :)

      Izbriši
  12. Da li aha kiseline imaju ikakve nezeljene efekte?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ukoliko se koriste prema uputama (uz SPF i ne u trudnoći), nemaju

      Izbriši