IPL uređaji, moje iskustvo i česta pitanja o njima - a little make up obsessed

IPL uređaji, moje iskustvo i česta pitanja o njima


Do sada sam pisala nekoliko postova o mom iskustvu s Philips Lumeom, ali uvijek se nađe još poneko neodgovoreno pitanje, pa je to razlog za još jedan post o tim uređajima. 

IPL zapravo znači intenzivno pulsirajuće svjetlo, djeluje na korijen dlake i njegovim djelovanjem one ostaju u fazi mirovanja, što znači da je ovo uređaj za dugotrajno uklanjanje dlačica. Tu je važno napomenuti da dugotrajno i trajno ne znači isto jer i nakon korištenja profesionalnih IPL uređaja nema garancije da vam jednog dana dlačice opet neće početi rasti.

Kod ovakvih uređaja, trebat će nekoliko tretmana da biste vidjele neke veće rezultate, no sve u svemu, nije da će vam trebati dvije godine da biste se riješile dlaka - optimalni rezultati se vide već nakon 4-5 tretmana. 



Malo više ću se osvrnuti na to da dlake ostaju u fazi mirovanja. Naime, dlačice rastu u tri faze:
  • Faza rasta (anagena faza) - u ovoj fazi dlačica raste izravno iz korijena i u njoj je razina melanina (koji je odgovoran za pigmentaciju dlačice) najviša. Koncentracija melanina je ujedno i čimbenik za određivanje učinkovitosti ove metode što znači da će metoda bolje rezultate dati na jače pigmentiranim, tamnijim dlačicama. IPL tretman djeluje samo na dlačice u ovoj fazi.
  • Faza propadanja (katagena faza) - u ovoj fazi se rast dlačice zaustavlja, a korijen se smanjuje prije otpadanja dlačice.
  • Faza mirovanja (telogena faza) - u ovoj fazi se stara dlačica odvaja od svog folikula i otpada. Folikul miruje dok mu biološki sat ne naredi da se ponovno aktivira i napravi novu dlačicu.
IPL uređaji djeluju samo na dlačice u fazi rasta i rade na principu zagrijavanja dlačice i korijena ispod kože. Tim postupkom se stimulira dlačica da uđe u fazu mirovanja. Bolji se rezultati pokazuju kod osoba s tamnijim dlačicama i svjetlijom kožom jer je dlačica "vodič" i upija više svjetlosti. Između tretmana dlačice prirodno otpadaju (treba im između jednog i dva tjedna), a ponovni rast je onemogućen. 

Pošto nisu sve dlačice u istom momentu u istoj fazi rasta, postupak je potrebno ponavljati svaka dva tjedna (dok ne dođete do konkretnijih rezultata).
IPL uređaje ne bi trebale koristiti trudnice i dojilje, ako vam je prirodna boja dlačica koje tretirate svjetloplava, bijela, siva ili crvena, ukoliko imate jako taman ten (u tom slučaju je velik rizik od nastanka jakog crvenila ili opekotina), ukoliko ste imali kirurške rezove na mjestima koje biste tretirali, ukoliko imate epilepsiju s osjetljivošću na treperavo svjetlo ili ukoliko imate dijabetes, eritematozni lupus ili kongestivnu bolest srca (postoji još kategorija osoba kojima nije preporučeno korištenje ovakih uređaja,  no ovo su najčešće, pa njih posebno spominjem, a ako imate neku drugu bolest za koju sumnjate da zbog nje uređaj ne biste mogle koristiti, molim Vas da se konzultirate s doktorom jer je zdravlje ipak važnije od tretmana IPL uređajima).


Prije korištenja se preporuča obrijati željeno područje, a dlačice ne čupati jer ju čupate s korijenom i onda IPL uređaj nema smisla. Nemojte koristiti IPL uređaj nakon skidanja dlačica depilacijskim kremama jer bi moglo doći do reakcije na koži.

Pošto je jedini IPL uređaj koji sam ja koristila Philips Lumea, neke stvari u nastavku ću pisati prema njoj. Ukoliko imate osjetljivu kožu, preporučujem vam da krenete s nižom razinom blicanja dok ne utvrdite koja vam razina odgovara. Lumea ih ima 5, 1 je najslabija, 5 najviša razina blicanja. Moja koža je inače osjetljiva, no imam visok prag tolerancije na bol, pa po nekim stvarima nisam relevantna. Naime, čula sam/čitala da neke boli korištenje Lumee i iskreno se začudila. Mene prilikom korištenja uređaja na najvišoj, petoj razini malo peckaju pazusi (noge ne), no to je daleko i od neke ozbiljnije neugode, a kamoli bolova. U svakom slučaju, pet je različitih razina i ukoliko imate osjetljivu kožu i nižu toleranciju, možete koristiti i niže razine.

Napomenula bih još da se uređaj ne koristi u doba godine kad su noge izložene suncu, kako zbog povećane osjetljivosti kože, tako i zbog toga što tada potamnimo, a uređaj se ne preporuča koristiti kad dobijemo boju. Isto tako, nemojte ga koristiti ukoliko koristite sredstva za samotamnjenje, a ne bih vam preporučila ni da prije korištenja uređaja dlačice skinete depilacijskom kremom jer bi moglo doći do neželjene reakcije. 

O samoj djelotvornosti uređaja sam pisala ovdje, pa se neću ponavljati. ovaj uređaj stvarno radi svoj posao i dlačice su u velikoj većini nestale, a one koje su ostale rastu izuzetno sporo i paperjaste su. 


Sve u svemu, mislim da ukoliko ste odlučite na tretmane IPL uređajima ćete biti zadovoljne. Jedino je u početku potrebno biti uporna kako biste došle do prvih rezultata, a kad dođete do njih, odmah će vam biti lakše i odraditi idući tretman. 

Ukoliko imate još neka pitanja vezana za IPL uređaje, slobodno pitajte :)

CONVERSATION

0 komentari:

Objavi komentar